Trafiğin daha güvenli bir şekilde aksamadan işleyebilmesi ve ınsanların kurallara uymalarının sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından sürekli olarak denetlenir. Denetlemeler trafikteki polislerinin karayollarının belirlenen noktalarında uygulama yerlerinde bulunması, mobese ve radar cihazlarından takip edilmesi şeklindedir. Denetlemeler sonucunda kurallara uymayan kişilere trafik cezası verilir.

Trafik kanunu 16. Madde gereğince ;

‘’Trafik idari para cezası karar tutanağına karşın, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 gün içince Sulh Ceza Mahkemesine itiraz için başvurabilirler. Bu süre içerisinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir.’’

Vatandaşların yüzüne okunan cezalarda kesim tarihinden itibaren 15 gün içinde, araba plakasına yazılan cezalarda ise kişiye tebliğ edilen tarihten itibaren 10 iş günü içinde İTIRAZ hakları bulunmaktadır. Vatandaşlar erken ödeme döneminde uygulanan trafik cezası indiriminden yararlanmak için dava sürecinden önce ödemelerini yapabilirler. Mahkemenin ardından itiraz haklı bulunursa vatandaşın ödendiği ceza miktarı tarafına iade edilir. Ancak itirazın haksız bulunması durumunda kişilerden mahkeme masraflarının da ödenmesi beklenir. Süresinde ödenmeyen cezanın da indirim süresi geçmiş olacaktır.

Trafik cezalarına karşı itiraz hakkınıza başvurabilmeniz için öncelikle

  • İtiraz sebebini açıkça gösteren dilekçe,
  • Trafik cezası karar tutanağı,
  • Karar tutanağı tebligatı ve fotokopisi,
  • Ruhsat fotokopisi,
  • Kimlik belgesi ve ehliyet,
  • Cezanın ödendiğini gösteren dekont gerekir.

Vatandaşlarımızdan sıkça ‘Peki hangi durumlarda trafik cezalarına itiraz edebilirim’ sorusunu duyarız.

 Vatandaş olarak;

- Uyarı levhası bulunmayan radar cezalarına

- Delil bulundurulmadan verilen ceza tutanağına

- Yol yada trafikten kaynaklanan cezalara

- Alkollü olmadığınız halde promil sınırına takıldığınız cezalara

- Park problemi nedeniyle kesilen park cezalarına itiraz edebilirisiniz.

Şimdi size gün içerisinde sık sık karşılaşabileceğimiz birkaç trafik cezalarını ve itirazlarını birlikte değerlendirelim:

  1. Radar Cezasına İtiraz;

Ceza yenilen bölgede radar olduğuna ilişkin uyarı levhası bulunmalıdır. Seyir halinde bulunduğunuz yolda elektrik denetleme sistemi EDS varsa bu yönde de bir uyarısı levhanın bulunması gerekir. Söz konusu bu olaya ilişkin hukuk sistemimizde bir çok Yargıtay Kararı mevcuttur

  1. Delilsiz Trafik Cezasına İtiraz;

Trafik cezalarında en önemli kriter sizin o hatayı yaptığınıza dair bir delilin dosya da bulunması gerekmektedir. Eğer o cezaya ilişkin bir veri yok ise itirazınız neticesinde bu ceza ilgili makamlar tarafından iptal edilecektir.

Park cezası itirazı/araç çekilme durumlarına itiraz, hız cezasına itiraz gibi daha bir çok örnek verilebilir

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 46/2-f maddesi uyarınca;

“Trafik cezası emniyet şeridini ihlal eden sürücüler için düzenlenmiştir. Emniyet şeridi yalnızca, acil durumlarda araç kazaları ve araçların acil durması gereken arızalarda sürücülerin kullanabileceği alanlardır. Onun dışında emniyet şeridinde seyir halinde olmak 46/2-f trafik kodlu ceza sebebidir.”

Acil durumlar dışında sürücüler emniyet şeridini kullanamazlar. Bu maddenin ikinci fıkrasının (e) bendi hükümlerine uymayanlara 488 Türk lirası, (f), (g) ve (h) bentleri hükümlerine uymayan sürücülere 1.002 Türk lirası, bu maddenin diğer hükümlerini ihlal eden sürücülere 235 Türk lirası idari para cezası verilir. İkinci fıkranın (d) bendinin kamyon ve çekici sürücüleri tarafından ihlal edilmesi hâlinde ise 1.002 Türk lirası idari para cezası uygulanır," Bu konu hakkında bir çok Yargıtay kararımız bulunmaktadır.

Yargıtay 7. Ceza dairesi 2021/18606 E. 2021/15842 K. 25.11.2021 Tarihli kararında:

‘’…Anadolu 7. Sulh Ceza Hakimliğince idari para cezanın usul ve yasaya uygun olduğu, kabahat konusu eyleme ceza veren kişi ve kurumun kanunen buna görevli ve yetkili olduğu, değerlendirme ve taktirin yerinde ve usulüne uygun olarak kullanıldığı, başvuranın iddialarını ve cezanın usulsüz olduğunu ispatlayamadığından bahisle başvurunun reddine karar verilmiş ise de; kabahatlinin başvuru dilekçesinde araç seyir halindeyken yanından geçen araç sürücüsünün aracının arka tekerini göstererek kendisini ikaz etmesi üzerine emniyet şeridine geçiş yaptığını, dörtlü lambalarını yakarak indiğinde tekerindeki jant kapağının düşmek üzere olduğunu fark ettiğini ve plastik kelepçeyi koparıp jant kapağını bagajına koyması akabinde emniyet şeridinde ilerlemeksizin sol sinyalini vererek sağ şeride geçtiğini iddia ettiği somut olayda; başvuru dilekçesi ekinde sunulan CD içerisindeki araç içi kamera kaydında kabahatlinin yaklaşık 1 dakika 30 saniye süresince emniyet şeridinde durduğu, araçtaki kişilerden birinin "ne güzel duyarlı vatandaşlar, teşekkür ederiz" şeklindeki beyanının da kabahatlinin yandaki aracın kendi aracında arıza olduğunu ikaz etmesi üzerine durduğu hususunu doğrulaması karşısında, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 46/2-f maddesinde belirtilen istisnai olarak sayılan emniyet şeridini kullanma hallerinden biri olan arıza halinin araçta mevcut olması durumunun da göz önüne alınarak, verilen idari para cezasının usul ve yasaya aykırı

olduğu anlaşıldığından başvurunun kabulü yerine, reddine karar verilmesinde isabet görülmemiş ve 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 309. maddesi uyarınca anılan kararın bozulması lüzumu kanun yararına bozmaya atfen ihbar olunmuş……’’

Görüldüğü üzere araç seyir halindeyken yanından geçen araç sürücüsünün aracının arka tekerini göstererek kendisini ikaz etmesi üzerine kişinin emniyet şeridine geçiş yapması  zorunluluk hali teşkil ettiğinden cezaya yer verilmemiştir.

Emniyet şeridi zorunluluk halinde kullanılmaktadır. Lakin bu durumu kötüye kullananlar da  cezalandırılmaktadır