Çekişmeli boşanma davaları, herhangi bir sebepten ötürü evliliğini devam ettiremeyen ve kendi aralarında anlaşmayı sağlayamayan çiftlerin başvurduğu bir boşanma davasıdır. Anlaşma sağlamış olan ancak 1 yılını doldurmamış olan çiftlerin de çekişmeli boşanma davalarına başvurmaları gereklidir.

Çekişmeli boşanma davalarını bağlı olunan Aile Mahkemeleri’ne açabilirsiniz. Aile Mahkemeleri’ne hitap edecek bir dilekçe hazırlayacak davanızın açılmasını talep edebilirsiniz. 1 yılını doldurmayan ve anlaşma sağlayamayan taraflar ayrılmak için bu yolu izleyebilirler.

Çekişmeli boşanma davası, avukatlar ile takip edilmesi zorunlu olan bir davadır. Örnek dilekçeler ve etraftan duyulan yöntemler ile çekişmeli boşanma davaları açılırsa hak kayıpları meydana gelebilir. Çekişmeli boşanma davaları kişilere özel davalar olarak nitelendirildiğinden dolayı örnek dilekçeler ile bu davanın çözüme kavuşabilmesi mümkün değildir.

Davanızı açtıktan sonra ispatlayamazsanız davacı olarak davanız reddedilir ve yargılama giderleriyle birlikte karşı yan vekalet ücretleri de tarafınızdan talep edilir.

Çekişmeli Boşanma Davaları Neden Kabul Edilmez?

Tarafların açtıkları çekişmeli boşanma davaları bazı durumlarda mahkeme tarafından reddedilir. Eşinizi aşağılamak ve eşinizin üzerine iftira atmak gibi durumlar reddedilme sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır.

Ailenin sırlarını açığa çıkarmak, hakaret, eşi ailesi ile görüştürmemek, eşin ailesine hakaret ve şiddet uygulamak, aldatmak, aşırı kıskançlık belirtileri göstermek ve bağımsız konut sağlamamak gibi sebepler sonucunda da açılan çekişmeli boşanma davaları kabul edilmemektedir.